Andrea Paolini Merlo
Zsófia Gyarmati
Ballet Photography

| ENG | HUN |
| home | portfolio | about | buy prints | our partners | news | contact |

Dance - Performance (Hungarian National Ballet) | Karamazov No.1

Karamazov No.1 - Karamazov 01 - Alexander Komarov, Roland Csonka, József Medvecz, Bence Apáti Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 02 - Krisztina Keveházi, Alexander Komarov, Roland Csonka Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 03 - Krisztina Keveházi, József Medvecz Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 04 - Alexandra Kozmér, Bence Apáti Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 05 - Corps de ballet Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 06 - Alexandra Kozmér, Bence Apáti Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 07 - József Medvecz Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 08 - Krisztina Keveházi, József Medvecz Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 09 - Alexandra Kozmér, Krisztina Keveházi, Roland Csonka Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 10 - Alexander Komarov, József Medvecz Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 11 - Roland Csonka Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 12 - Alexandra Kozmér, Bence Apáti Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 13 - József Medvecz Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 14 - Levente Bajári, Zoltán Oláh, Ivan Popov, Csaba Solti Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 15 - Krisztina Pazár Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 16 - Csaba Solti, Levente Bajári Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 17 - Zoltán Oláh, Levente Bajári Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 18 - Aleszja Popova, Levente Bajári Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 19 - Aleszja Popova, Levente Bajári Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 20 - Zoltán Oláh Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 21 - Aleszja Popova Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 22 - Zoltán Oláh, Ivan Popov, Levente Bajári Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 23 - Zoltán Oláh Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 24 - Aleszja Popova, Ivan Popov Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 25 - Csaba Solti, Ivan Popov Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 26 - Zoltán Oláh Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 27 - Máté Bakó Ballet Photo
Karamazov No.1 - Karamazov 28 - József Medvecz Ballet Photo

About: Karamazov No.1

Karamazov testvérek
Rachmaninov, S. / Eifman, B.

Balett két felvonásban

I. felvonás 

A három Karamazov fiú összegyűlik apjuknál, a szülői birtokon, hogy kiköveteljék a családi vagyon elosztását. Ám Fjodor Pavlovicsnak esze ágában sincs kiadni gyermekei jussát, sőt, kifejezetten élvezi a feszült helyzetet, amit teremtett. Az életet a könnyebb végén megfogó iszákos buja vénember csak magára és a testi élvezetekre gondol.  

Legidősebb fia, az első házasságából származó Dimitrij hasonlít leginkább apjára, ami nem véletlen, hiszen ő az egyetlen, aki ebben a miliőben nőtt fel. Õ is szertelenül herdálja a pénzt, szintén féktelen ösztönember, ám jelleme mégis árnyaltabb, mint apjáé. Nemrég kisegített egy környékbeli ezredest anyagi gondjaiból, akinek lánya, Katyerina megszereti a fiút és a menyasszonya lesz. Meglátja benne a jóra való törekvést és szeretné megmenteni őt sajátmagától, a Fjodor Pavlovicséhoz hasonló végzettől. Dimitrij elutasítja a lányt. A házasság elodázására jó oka van: a Karamazov ház közelében él Grusenyka, a rafinált és kiszámíthatatlan cigánylány, aki egyszerre kacérkodik Fjodor Pavloviccsal és reménybeli örökösével, Dimitrijjel. Grusenyka élvezettel szemléli a kegyeiért küzdő családtagok versengését.  

A két ifjabb Karamazov fivér, apjuk második házasságából születtek, s anyjuk halála után idegeneknél nevelkedtek, csak nemrég tértek meg Dimitrij hívására a családi fészekbe. Az idősebbik, Iván ragyogó képességű gyerek volt, egyetemet végzett, újságcikkeket ír. Az orosz értelmiség kétségbeesett gondolkodó típusa, aki beleszeret a nemes tartású Katyerinába. A lány ellenáll, hiszen fogadalma Dimitrijhez köti. Iván gyűlöli apját és állandó konfliktusban él bátyjával.  

A legkisebb fiú, Alekszej a „szerzetes, a hit közvetítője, aki mindenkit igyekszik elfogadni és olyannak szeretni, amilyen valójában. Az őket megosztó számtalan különbség ellenére a három Karamazov-fiút láthatatlan szálak fűzik össze, hiszen apjuk, Fjodor Pavlovics „bűzös, bűnös vére folyik ereikben. Alekszej hiába igyekszik békét teremteni a családban. Látja a keserű vetélkedést apja és bátyja, Dimitrij között Grusenyka kegyeiért, látja Fjodor Pavlovics iszákos orgiáit, valamint Katyerina érzelmeinek kétségbeesett hullámzását, aki képtelen eldönteni, hogy Dimitrijt vagy Ivánt szereti. De Alekszej nem csak hogy képtelen segíteni a legközelebbi szeretteit, de egyre inkább felfedezi magában a „karamazovscsina, a Karamazov vér visszataszító tulajdonságainak csíráját.  

Az egész család belekeveredik a családfő és Dimitrij között Grusenykáért folytatott küzdelembe. Fjodor Pavlovics meghal… Dimitrijt vádolják apja meggyilkolásával. 

II. felvonás 

Dimitrijt bebörtönzik. Ártatlan a bűncselekményben, amivel vádolják, és Grusenyka elvesztése óriási csapást jelent számára, úgy érzi, magára maradt a világban. 

Iván és Alekszej végeérhetetlen vitákat folytat a lét értelméről és az emberi lélekről. Vitájuk az Inkvizítor és Krisztus alakjában ölt testet, aki visszajött e bűnökkel teli világba az Iván által kreált legenda szerint. Inkvizítor-Iván azt állítja, hogy csak a zsarnokság adhat csendes, békés boldogságot, olyan gyarló lényeknek való boldogságot, amilyennek teremtődtek. Krisztus-Alekszej azonban meg akarja szabadítani az embereket a félelmeiktől, és megadni nekik a szabad választást a jó és a gonosz megismerésében. Az Inkvizítor egyet int - és az engedelmes tömeg ismét kész megfeszíteni Krisztust. „Miért jöttél hát, hogy zavarj bennünket? Eredj, és többé ne jöjj ide... egyáltalán ne jöjj... soha, soha! 

Ivánt furdalja lelkiismerete: magát vádolja azért, mert apja meggyilkolásának gondolatával játszott. Elméjében összekeveredik a valóság és a fantázia, s meglátja Fjodor Pavlovics szellemét. 

Iván meglátogatja a börtönben senyvedő Dimitrijt, hogy bevallja neki bűnös gondolatait. A közös sors, a közös szenvedés végül közel hozza a fivéreket egymáshoz, kibékülnek. 

Alekszej nem bírja nézni az emberi szenvedést, és embertársai iránti szeretete által vezetve kiszabadítja a siralomházba zárt rabokat. Az elítéltek fejében azonban csak az jár, hogy most „mindent szabad. Mindent és mindenkit elpusztítanak, ami útjukba kerül. 

A család szörnyű véget ér: Fjodor Pavlovicsot meggyilkolták. Dimitrij áratlanul tölti börtönbüntetését, Iván elméje elborul, Alekszej pedig ráébred: hiába a szeretet és az odaadás, a családján ő sem tud segíteni.  All photographs by Andrea Paolini Merlo and Zsófia Gyarmati © A. P. Merlo All rights reserved.
A special thanks to all the dancers present on this Website for their creativity and support.